TECHNIEK


Nieuwe machines

Om de grond oppervlakkig te bewerken komt Kuhn met de Biofrees. Wie met de ecoploeg de grond ondiep keert, kan het zaaibed nu in één keer klaarleggen met de lichte vorenpakker van Zinger.

Kuhn komt ook met biofrees

Ook machinefabrikant Kuhn neemt een biofrees op in het programma. Zo’n frees werkt zeer oppervlakkig, verkleint de groenbemester en bestrijdt het onkruid.

Net als alle andere biofrezen is de machine voorzien van haakse messen en een rotor die voorover draait. De Franse landbouwmachinefabrikant heeft al sinds jaar en dag een gangbare frees in het programma. De werkdiepte van de machine regel je met de vier wielen, die in paren van twee links en rechts voor de frees zijn gemonteerd. De werkdiepte van de frees is zeer nauwkeurig in te stellen met een spindel per wielstel. Hoewel de werkdiepte nauwkeurig is in te stellen is het niet aan te raden om overdwars over een perceel te rijden. Want dan blijft de werkdiepte niet op een constant niveau.

De machine is voorzien van haakvormige messen met een hoek van 95 graden. Dit moet versmering van de bodem voorkomen. Het ontbreken van de diepte- en aandrukrol zorgt ervoor dat de weggelegde zode open achterblijft. De grond en de plantenresten drogen uit, wat het uitlopen van eventuele wortels voorkomt. De maximale rijsnelheid bedraagt 10 km/h. Bij een diepere afstelling en een hoge rijsnelheid neemt de machine grotere happen en verkruimelt zij de grond minder.

De achterklep van de Biomulch is hydraulisch verstelbaar. Met open klep legt de machine de grond wat vlakker weg. Standaard kan de frees aangedreven worden met de 540-, 750- of 1.000-toerenaftakas. In standaard uitvoering kost Kuhns EL162 Biomulch 17.604 euro. Een trekker met een aftakasvermogen tot 165 pk mag de frees aandrijven.

Zibo bouwt lichte vorenpakker

Zinger komt met een lichte, maar brede vorenpakker. Eentje die aan een ecoploeg past.

Natuurlijk, voor verstokte NKG-ers is het gebruik van de ecoploeg vloeken in de kerk. Toch kun je door ondiep ploegen onkruid onderwerken, terwijl je bodemleven, organische stof en mineralen toch nog redelijk bovenin houdt. Tegelijkertijd kun je gemakkelijker in het voorjaar ploegen en is er minder sprake van nitraatuitspoeling. Als je dan ook nog eens een vorenpakker aan de ploeg monteert, kun je in één werkgang een vlak zaaibed klaarleggen.

De Zibo-vorenpakker van Zinger Mechanisatie is voorzien van gekartelde kunststof schijven. Doordat de schijven van kunststof zijn, blijft de vorenpakker licht. De kartels zorgen ervoor dat de schijven altijd blijven draaien. Deze hebben een diameter van 72 cm. Op elke 50 cm werkbreedte monteert de fabrikant vier schijven. Elke schijf heeft een werkbreedte van 12,5 cm. Het frame wordt geleverd met twee draagarmen, die ervoor zorgen dat de vorenpakker meedraait met de ploeg, zodra die op de kopakker wentelt.

New Holland schoffelt ook

Trekkerfabrikant New Holland nam in 2017 Kongskilde over en neemt nu ook de schoffelmachines van de Deense fabrikant op in het eigen leveringsprogramma. De beslissing past in een trend.

Na Lemken, Amazone en Pöttinger, stapt nu dus ook New Holland in de mechanische onkruidbestrijding. Dat kost het bedrijf weinig moeite. Het hoeft alleen de rode Kongskilde-schoffelmachines maar blauw te spuiten. Dat deed het bedrijf al eerder met ploegen, een sneleg en cultivatoren van Kongskilde. Gaat de schoffelmachine bij Kongskilde door het leven als Vibrocrop, New Holland doopt de gedragen machine om in SRC. Ze worden via de New Holland-dealers aan de man gebracht. De machine blijft tegelijkertijd via onafhankelijke Kongskilde-dealers leverbaar. Halverwege 2022 wil New Holland de schoffelmachine ook voorzien van een camera en gps-besturing.