TECHNIEK
Nieuwe machines
Trekkers zijn een noodzakelijk kwaad. Je hebt ze nodig om de machines te trekken, maar je wilt niet dat ze de grond verdichten. Twee Nederlandse fabrikanten komen met verschillende oplossingen. Maar er is nog meer nieuws uit de landbouwmachinewereld...
Eox-trekker eindelijk klaar
De Eox-175, de trekker van de Nederlandse machinefabrikant H2Trac, reed afgelopen maand zijn eerste meters. De komende maanden wordt hij getest bij de fabriek in Arnhem. Tenminste, als hij de deur uit kan. Vooralsnog is die deur namelijk net iets te laag. Gelukkig wordt binnenkort een grotere deur in de werkplaats geplaatst, zodat de trekker toch naar buiten kan.
De werktuigendrager bestaat uit een frame waarop een Claas-cabine is gemonteerd. Voor en achter is hij uitgerust met een driepuntshef. De FPT-dieselmotor drijft een elektromotor aan, die op zijn beurt de vier wielmotoren voorziet van stroom. De spoorbreedte van de trekker is hydraulisch te verstellen, waardoor die traploos is te variëren van 2,25 tot 3,20 meter. De trekker weegt 6.500 kg.
Opvallend is dat je niet in de cabine hoeft te zitten om de trekker te besturen. Via een applicatie op een tablet of telefoon kun je de trekker namelijk laten rijden. Volgens de fabrikanten is dat vooral handig tijdens het aankoppelen van machines. Dit jaar wil H2Trac zeven Eox-trekkers bouwen.


Nederlandse rupsrobot
AgXeed, een bedrijf uit het Nederlandse Oirlo (L.), heeft de AgBot klaar: een landbouwrobot op rupsen. De machine wordt aangedreven door een Deutz-viercilinderdieselmotor van 115 kW (156 pk). Die drijft op zijn beurt een elektromotor aan, die de rupswielmotoren van stroom voorziet. Een transmissie ontbreekt en de maximumsnelheid van de machine komt niet boven de 15 km/h uit. Een prima snelheid voor in het veld. Over de weg transporteer je de robot met een trekboom en transportstel als een wagentje. Maar je kunt hem met werktuig en al natuurlijk op een dieplader rijden.
De hef van de robot, een gangbare driepuntsversie, tilt maximaal 8.000 kg. De fronthef tilt 3.000 kg. Zo kan de machine alle werkzaamheden uitvoeren die een standaard landbouwtrekker ook kan verrichten. Het grootste verschil zijn de afmetingen van de machine. Hij is slechts 2,55 meter lang. Toch weegt de machine nog steeds 6.000 kg. Dat hij op rupsen staat, is een voordeel. Daardoor is een bodemdruk van rond 0,3 kg per vierkante cm haalbaar. De rupsen hebben een breedte van 30, 40, 62, 76 of 91 cm. De machine vindt zijn weg over het perceel op basis van rtk-gps en verschillende sensoren. De route wordt van tevoren in een internetportaal geoptimaliseerd. Daarvoor moet het veld wel voor de bewerking compleet in kaart worden gebracht door een landmeter.



Raven Autocart
Het Amerikaanse bedrijf Raven Industries biedt vanaf dit jaar AutoCart aan. Deze techniek zorgt ervoor dat een bestaande trekker autonoom kan rijden. De trekker met daarachter bijvoorbeeld een overlaadwagen rijdt zelf naar een oogstmachine, laadt daar het product en rijdt weer terug. Je roept de trekker op vanuit de cabine van de oogstmachine. De trekker rijdt dankzij rtk-gps tot op de centimeter nauwkeurig. Het systeem moet de stress van de chauffeurs tijdens deze werkzaamheden verminderen. Tegelijkertijd kan die chauffeur voor andere werkzaamheden worden ingezet.



Amazone Precea nu ook als achtrijer
Machinebouwer Amazone breidt zijn Precea-zaaimachineserie uit met een achtrijige gedragen machine. De machine heeft dus een werkbreedte van 6 meter. Vorig jaar introduceerde de fabrikant al een zesrijer met een werkbreedte van 4,50 meter. Met de Precea 6000 kun je onder meer mais, koolzaad en suikerbieten zaaien. Vanuit de zaadtrechter worden de zaden met lucht tegen een verenkelingsschijf aan gedrukt. Drie afstrijkers zorgen er vervolgens voor dat er geen twee zaden voor één gaatje zitten. Vervolgens zorgt een uitprikwieltje ervoor dat het zaadje uit de schijf wordt gedrukt en met grote snelheid in de grond wordt geblazen. Met deze zaaitechniek zijn hoge rijsnelheden tijdens het zaaien mogelijk.
De elementen kunnen vrij over een profielrail bewegen. Daardoor is het relatief eenvoudig om de rijafstand tussen de elementen aan te passen. Zo kun je er mais mee op 75 cm zaaien (met acht elementen) en bieten op een rijafstand van 50 cm (met twaalf elementen).
De machine is voorzien van het PreTeC-schijfkouter, zodat je in groenbemester kunt zaaien. Op dat kouter kan maximaal 220 kg druk gezet worden. Tenminste zolang je de mechanische regeling gebruikt. Voorzie je de machine van hydraulische drukregeling, dan kan er tot 400 kg druk op het kouter worden gezet, zodat het gewas ook in harde grond nog gelijkmatig opkomt. De fabrikant levert optioneel kluitenruimers of stervormige wielen die ook gewasresten en stenen uit de rij verwijderen.


